Únor 2014 THAI FIT NEWS | číslo 7   
Vážení přátelé,

svátky zamilovaných se opět přibližují. Sv. Valentýn se možná stal v poslední době spíše komerčním tahákem v supermarketech, ale jarní zvyk polibku pod rozkvetlou třešní je čistě osobním a intimním zážitkem. Příroda v čase mezi těmito romantickými svátky začíná ožívat po zimním spánku. Mnozí z Vás k nám na přelomu zimy a jara přicházíte s pocitem únavy, vyčerpanosti a deprese. Pokud chcete roztát a probudit se do nového jara, přinášíme tímto vydáním Thai Fit News pár tipů, jak to zvládnout ve dvou a „po thajsku“. Kromě toho samozřejmě pokračujeme v seriálu o bolestech zad.
A tradičně přinášíme i v roce 2014 možnost společnými silami přispět na konto Kapky naděje. Více se dočtete níže.

Krásný svátek všech zamilovaných, milovaných a milujících přeje

celý tým studia Thai Fit
Romantika po Thajsku
Exotickou, a přesto intimně romantickou chvíli umí thajské masérky navodit nejen svou šikovností, ale ve velké míře také atmosférou. Jemná hudba, teplo, osvětlení svíčkami, vůně, ... A pokud jste u takového zážitku ve dvou, pak si to o romantické naladění přímo říká.

Ať už máte rádi bylinky, nebo se raději oddáváte luxusu, pro každého lze vymyslet ten správný romantický program s thajským nádechem.

U nás v Thai Fit jsme vytvořili tři hlavní masážní nabídky pro dvojice, které kopírují nejčastější romantické představy našich klientek a klientů:
  • Pro ty, kdo hledají harmonii, jednoduchost a léčivou sílu relaxace, je připravena olejová masáž.
  • Pro ty, kdo milují tradiční postupy a oddávají se rádi hřejivým účinkům po generace předávaných receptů, je ideální královská bylinná masáž.
  • A ti, kdo touží po luxusním snění a hýčkání, si na své přijdou u masáže čokoládové.
Už se vidíte, jak si společně užíváte chvilku plnou exotiky a jemné krásy? Objednejte si společnou romantickou masáž na našich webových stránkách nebo dárkový poukaz.


Bolesti v práci? 5 způsobů, jak se jich zbavit
seriál na pokračování

Pokračujeme v našem seriálu o tom, jak se zbavit a jak předcházet bolestem způsobovaným dlouhým stáním nebo sezením.
  • Zlepšení návyků – držení těla, postoj
  • Ergonomie pracoviště
  • Prevence – cvičení
  • Jednorázová masáž – akutní problém
  • Preventivní dlouhodobé masáže
Prevenci v podobě zlepšení našich návyků a vytvoření vhodného prostředí pro naši práci, jak jsme popisovali v předchozích vydáních Thai Fit NEWS (newsletter ke stažení zde), je dobré podpořit také cvičením.
Ne všem z nás se do takového cvičení chce. Ale i pro ty, kdo neholdují žádnému sportu ani fitness aktivitám, existují jednoduché a nenáročné cviky, které lze dělat téměř kdekoliv. I v momentě, kdy už se problémy se zády začaly projevovat. A ani nestojí moc námahy.
Bolí za krkem nebo mezi lopatkami?

Jako první pomoc při bolestech v horní polovině těla většinou zabírá protažení bolestivých partií. Zvláště, pokud sedáváme nebo stáváme shrbení, případně nosíme tašky přes rameno, může nás bolet mezi lopatkami. V prvé řadě je třeba se narovnat a protáhnout bolavé místo, třeba tak, že obě ruce zvedneme vzhůru, a pak je pomalu v lokti ohnuté, s prsty stále mířícími nahoru, stahujeme dolů, přičemž silou se snažíme mít lopatky co nejblíže u sebe. Ve druhé řadě můžeme ulevit svalům krouživými pohyby ramen.

Pokud pracujeme v nesprávně rozvrženém pracovním prostředí a jednostranně nebo nadměrně namáháme krční páteř, může se problém projevit různými nepříjemnostmi, např. bolestí hlavy nebo bolestí ruky (od krční páteře může klidně bolet i zápěstí). První protahovací pomocí je narovnat a protáhnout všechny svaly, šlachy a úpony na krku hlubokým předkloněním hlavy. Pomůžeme si tahem ruky, ale dbáme na to, aby záda i ramena zůstala stále rovná. Podobně protáhneme do obou stran (hlavu neotáčíme, jen ukláníme), případně ještě v dalším kole v předklonu přitáhneme bradou ke klíční kosti. Cviky děláme pomalu, tahem, nesmí bolet, nesmí se nám u nich točit hlava.


Bolí bedra?

Bolí-li nás dolní část páteře, záleží na tom, kde přesně. Často stačí se jen vleže na zádech protáhnout na pevné podložce, případně pokrčit nohy a snažit se „přilepit“ celou bederní oblast k podložce. Existuje i nespočet protahovacích cviků, od „kočiček“ až po různé otáčení s upažováním. Abyste si záda ještě více nepochroumali, je ale třeba dbát jednoho základního pravidla. Zatímco při protahování horní části páteře dýcháme tak, aby v největším zápřahu jsme se vždy nadýchli (protahujeme tím i žebra), u bederní páteře se nikdy nenadechujeme, když ji máme ohnutou. Platí to nejen pro cvičení, ale i pro zvedání těžkých předmětů nebo ohýbání se k něčemu do předklonu. Riskujeme problémy s ploténkami.


Co se zády, když akutní bolest pominula?

Po zvládnutí první bolesti je dobré si uvědomit, že záda většinou bolí proto, že jsou zatížena jinak, než potřebují, nebo nemáme dostatečně posílenou svalovou základnu pro to, aby páteř mohla být stabilní. Není výjimkou, že bolesti zad postihují i sportovce nebo lidi s fyzicky namáhavou prací – sice mohou mít svaly jako kulturista, pokud ale nejsou jejich proporce vyvážené (například zádové a břišní svaly), pak je hrozba problémů se zády aktuální i u nich.

Při bolestech zad by tedy mělo následovat cílené posílení příslušné partie. Jaké cviky jsou pro vás vhodné, by ale měl určit odborník. Bolest na tom samém místě může být způsobena různými příčinami. Nevhodným cvičením tak bolesti a problémy můžeme prohloubit, místo toho, abychom si pomohli.

V příštích dílech se budeme zabývat masážemi – ať už těmi, které nás zbavují akutních obtíží, tak těmi, které obtížím preventivně předcházejí.

Oslavujeme Valentýna – rozdáváme pětistovky

300 Kč jako dárek pro Vás

Kupon v hodnotě 300 Kč můžete použít jako slevový bonus přímo při platbě jakékoliv romantické masáže pro dva na našich pobočkách nebo při nákupu dárkového poukazu na tento typ masáže. Kupon můžete uplatnit až do konce února 2014. Stačí jen kupon vystřihnout a předložit při osobním odběru nebo k objednávce přes internet připsat do poznámek heslo "OSLAVUJEME VALENTÝNA".


200 Kč jako dárek nemocným dětem

Za každý vystavený poukaz a za každou uskutečněnou romantickou masáž, kterou si u nás klienti objednají v období od 1. 2. do 31. 3. 2014, pošleme 200 Kč na nadační konto Kapka naděje, které finančně podporuje těžce nemocné děti. O výsledku a o výši předané částky Vás budeme informovat v dalších newsletterech.



Děkujeme, že můžeme společně pomoci.

THAI FIT NEWS je elektronický občasník vycházející přibližně jednou za 2 měsíce. Jeho prostřednictvím Vám přinášíme zajímavé tipy, rady, slevy a informace, které vycházejí z naší dlouhodobé praxe. Máte-li dotaz, hledáte-li odbornou radu, nebo Vás zajímá původ některé z masáží, napište nám. Téma zpracujeme do některého z dalších newsletterů. THAI FIT NEWS chceme vytvářet tak, abyste Vy z něj měli praktický užitek.

Pokud si nepřejete dostávat další praktické informace prostřednictvím THAI FIT NEWS, odhlaste se prosím zasláním odpovědi na e-mail newsletter@thaifit.cz. Do předmětu e-mailu napište prosím „ODHLÁSIT NEWSLETTER“.