. Thajské masáže Thai Fit Newsletter


  Říjen 2014 THAI FIT NEWS | číslo 8   
Vážení milovníci masáží,

po delší odmlce Vám opět přinášíme zajímavosti z thajského prostředí. Doufáme, že jste si v této pauze našli čas na relaxaci a masáže. Nebo snad dokonce na prázdninovou cestu do Thajska, abyste propadli této kouzelné zemi a kultuře. Thajci jsou neuvěřitelně přátelští a milí. Země úsměvů se Thajsku opravdu neříká bez důvodu.
Přesně to Vám nabízíme i v našem studiu a newsletteru. Trochu hřejivého Thajska s blížícím se podzimem a řadou šedivých dní. Rozzářit si je můžete návštěvou Thajské restaurace a ochutnávkou místních pokrmů a samozřejmě masáží, která vás prohřeje a výborně naladí.

Krásný podzim přeje tým ThaiFit.
HOSTINA V THAJSKÉM STYLU
Kdo měl to štěstí a navštívil Thajsko, ihned si zamiloval místní kuchyni a také se k ní rád vrací. Thajsko je známé pro svou levnou a dobrou gastronomii. I chudý student si tady připadá jako boháč.

Základem filozofie této kuchyně je jednoduchost. Vaří bez speciálního vybavení, drahých přísad a jídla jsou plná barev a vůní. Představte si vonící jasmínovou rýži, pikantní polévky s kokosovým mlékem, rozmanité omáčky nebo pálivé curry. Nechybí ryby všeho druhu upravené všemožným způsobem, k tomu množství čerstvého ovoce a zeleniny. Vše je nakrájeno na malé kousky nebo nudličky, takže nůž vůbec nebudete potřebovat. Thajci jedí jen lžící a vidličkou. Lžíci drží v pravé ruce a vidličkou, která je v levé, si na ní jídlo přihrnují. Strkat vidličku do úst se považuje za neslušné. K tomu příboru pak nemyslitelně patří ještě hůlky. Sůl byste na stolech hledali marně. Jídla se dochucují pomocí rybí omáčky, ve které je soli dost, nebo chilli. Čerstvé, sušené, pražené, Thajci ho přidávají snad všude. V Thajsku se pěstuje několik set druhů chilli a patří k jedničkám v jeho exportu. Velmi často se používají na dochucení oříšky, které pokrm zlahodní a zjemní. Kešu oříšky se pěstují v celé jihovýchodní Asii a jsou hojně používané, i když nepatří zrovna k nejlevnějším.
Asi nejtypičtějším thajským jídlem je 'pad thai'. Jsou to smažené rýžové nudle s vajíčkem, čerstvou jarní cibulkou a klíčky, dochucené cukrem, různými omáčkami a limetou. Postup přípravy a ingredience se liší provincie od provincie. Můžete se setkat s verzí s krevetami, oříšky a řadou dalších ingrediencí.

Jestliže se řídíte českým pořekadlem, polévka je grunt, s Thajci byste si rozuměli. Polévka u nich často nahrazuje hlavní chod. Nejoblíbenější a nejznámější polévka, kterou dostanete v každém pouličním stánku, ano, rychlé občerstvení na ulici zahrnuje i polévky, je tom yam. Je to pikantní, kyselá polévka, kde nechybí krevety, citronová tráva, zelenina, houby a samozřejmě zázvor spolu s rybí omáčkou. Často ji podávají s rýží. Ta je totiž v Thajsku potravinou číslo jedna. Průměrný Thajec spotřebuje ročně 160 kg rýže. Když se lidé svolávají ke stolu, říkají "je čas jíst rýži". Oblíbenou přílohou (zejména v severním Thajsku) je lepkavá rýže, která se jí zásadně prsty pravé ruky.
Jiná je v Thajsku kultura stolování. Všechna jídla se podávají najednou a ne po jednotlivých chodech. A všechno je všech. Všichni si společně berou z misek nebo talířků na stolech, takže čím více lidí, tím větší výběr. Pravidlem bývá objednávat vždy o jeden chod více, než je stolovníků.


BALZÁM PRO TĚLO I DUŠI
Představte si, že ležíte na masážním lehátku a postupně se vám uvolňuje celé tělo, od konečků prstů na nohou až po temeno hlavy. K tomu se všude okolo vznáší vůně vámi vybraného oleje. Díky tomu si můžete pokaždé vychutnat jinou masáž, právě podle vaší nálady. Thajská olejová masáž je jemnější než tradiční a užít si ji mohou i ti, kteří si na klasiku ještě netroufají.

Thajská olejová masáž je považována za léčebnou masáž. Základy najdeme již ve starověku v dobách Buddhy. Tato masáž využívá tradiční prvky thajské masáže a tradiční čínské medicíny. Na rozdíl od klasické thajské masáže se vyvíjí menší tlak na jednotlivé body a díky použití oleje je mnohem jemnější a zaměřena především na hluboké svalové uvolnění a relaxaci. Pohodlně se pouze v ručníku položíte na lehátko a vyberete si z široké řady našich speciálních olejů. Oleje nejsou jen ženskou záležitostí, rozhodně by se neměli bát vyzkoušet je i muži. Například levandulový olej je známý svými antidepresivními účinky, skvělý je při nespavosti, depresích, bolestech hlavy a únavě. Oleje s vůní citronu, eukalyptu nebo zeleného čaje vás příjemně osvěží. Ženy pak najdou dokonalou relaxaci ve spojení s jasmínovým, šeříkovým nebo růžovým olejem. Ve studiích Thai Fit si můžete vybrat z 15 různých druhů masážních olejů a díky nim získá masáž i aromaterapeutický účinek.

Pak už si můžete užívat, jak se vám postupně uvolňuje celé tělo, od konečků prstů na nohou až po temen hlavy. Ani nepoznáte, že díky příjemné tlakové masáži jsou vám odblokovány energetické dráhy jednotlivých orgánů lidského těla tzv. meridiány (dráhy v těle, kterými proudí energie). Použitím pomalých a táhlých hmatů kombinovaných s protahováním a akupresurou dochází k odblokování energií v těle, uvolnění kloubů, svalů, šlach a protažení páteře. Celá masáž je velmi relaxační a harmonizující a budete se po ní cítit prostě skvěle. Navíc vaše pokožka bude po takové masáži s olejem pružná a obzvláště hebká.



Bolesti v práci? 5 způsobů, jak se jich zbavit
Sezení v kanceláři může být velice únavné. Bolí vás záda, nohy, prostě všechno. Vymýšlíte drobné pochůzky, abyste se protáhli alespoň cestou na toaletu nebo k tiskárně. Máme pro vás pár tipů na cviky, které můžete provádět i přímo uprostřed open spacu na vaší židli.

1. Zlepšení návyků – držení těla, postoj
2. Ergonomie pracoviště
3. Prevence – cvičení
4. Jednorázová masáž – akutní problém
5. Preventivní dlouhodobé masáže

SPRÁVNÉ DÝCHÁNÍ
Budete se divit, ale správné dýchání dokáže divy. Většina z nás dýchá jen do úrovně ramen a to pak vede k zatuhlé krční páteři, trapézům a bolesti lopatek. Všechen stres se hromadí v oblasti za krkem. Správně byste měli dýchat do břicha. Pohodlně se posaďte, narovnejte záda, jako se to dělalo ve škole, a ramena stáhněte dozadu. Nohy rozkročte na šířku pánve, ruce položte volně na stehna a dejte dlaněmi vzhůru. Zhluboka se nadechněte, abyste nádech cítili až mezi žebry. Poté vydechněte všechen vzduch. Tento hluboký nádech a výdech 6 – 12krát zopakujte. Klidně si můžete zavřít oči a představovat si příliv a odliv mořských vln.

RUCE VZHŮRU
Tenhle cvik už je trochu nápadnější, ale vlastně ho většina z nás provádí často, jen ne dostatečně intenzivně. Sedněte si na židli vzpřímeně, můžete se i opírat, a dejte obě ruce vzhůru. Spojte je nad hlavou, táhněte směrem dozadu, aby došlo k úplnému narovnání zad, udržujte lokty rovné a pomalu se začněte ohýbat doleva. Ucítíte pnutí na druhé straně. Chvíli v této poloze vydržte, vraťte se zpět a to samé proveďte směrem vpravo. Opakujte pětkrát.

NOHA PŘES NOHU
Ideální cvik ke kafíčku nebo předstírání intenzivního čtení dokumentu. Sedněte si na kraj židle, opřete kotník jedné nohy o koleno té druhé a předkloňte se. Při tomto vyhrbení se od sebe oddělují jednotlivé obratle a zároveň protahujete hýžďové a stehenní svaly.

PROTAŽENÍ
Máte kancelářskou židli s kolečky? Výborně! Popojeďte s ní tak, až máte natažené nohy. Opírejte se pouze o paty, špičky, které trčí ke stropu, uchopte rukama. Díky tomu protáhnete nejen záda, ale také nohy, které dost často a rády v práci natékají.

OTÁČENÍ
Ideální cvik, pokud máte kolegu, který ván nedá chvíli klidu a musíte se neustále otáčet. Pak budete při cvičení skutečně nenápadní. Při cviku opět sedíte opření vsedě na židli. Dáte pokrčenou levou nohu přes pravou, předloktí pravé ruky položíte zleva na tuto nohu a začnete se v trupu točit ve směru ruky. Ta je ideálně ve směru, odkud přichází volání. Trup musí být vzpřímený, stejně jako krk, a při rotaci se v jejím směru otáčíte i hlavou, takže v závěrečné fázi se budete dívat přímo za sebe. V maximálním otočení vydržte několik vteřin a cvik samozřejmě opakujte na opačnou stranu.

THAI FIT NEWS je elektronický občasník vycházející přibližně jednou za 2 měsíce. Jeho prostřednictvím Vám přinášíme zajímavé tipy, rady, slevy a informace, které vycházejí z naší dlouhodobé praxe. Máte-li dotaz, hledáte-li odbornou radu, nebo Vás zajímá původ některé z masáží, napište nám. Téma zpracujeme do některého z dalších newsletterů. THAI FIT NEWS chceme vytvářet tak, abyste Vy z něj měli praktický užitek.

Pokud si nepřejete dostávat další praktické informace prostřednictvím THAI FIT NEWS, odhlaste se prosím zasláním odpovědi na e-mail newsletter@thaifit.cz. Do předmětu e-mailu napište prosím „ODHLÁSIT NEWSLETTER“.