Pokračujeme v našem seriálu o tom, jak se zbavit a jak předcházet bolestem způsobovaným dlouhým stáním nebo sezením.
1. Zlepšení návyků – držení těla, postoj
2. Ergonomie pracoviště
3. Prevence – cvičení
4. Jednorázová masáž – akutní problém
5. Preventivní dlouhodobé masáže
K tomu, abychom dosáhli vhodného držení našeho těla, tak jak jsme popsali v minulém vydání Thai Fit NEWS (
ke stažení zde),
je často zapotřebí přizpůsobit místo, u kterého dlouhodobě trávíme svůj pracovní nebo volný čas.
Samozřejmě do kategorie ergonomie našeho pracovního prostředí spadají různé prvky, od adekvátního osvětlení přes správnou vlhkost vzduchu až po tepelnou
a zvukovou pohodu. Zde se ale zaměříme hlavně na ty činnosti a potřeby, které nás vedou k problémům s bolestivými zády, šíjí nebo končetin.
U počítače
Při kancelářské práci je klíčové správně rozvrhnout pracovní stůl a rozmístit jednotlivé potřebné pomůcky. Sedět bychom měli s rovnými zády, a to tak,
aby úhly v koleni i v lokti byly 90°. Pozor si musíme dávat na to, abychom nevystrkovali bradu směrem k obrazovce nebo jinak nezatěžovali krční páteř,
např. při psaní na papír nebo četbě dokumentů položených na pracovním stole.
Umístění monitoru „do strany“, tedy tak, že se díváme do boku, nikoliv přímo před sebe, je krajně nevhodné. Náš pohled by měl směřovat přímo před sebe,
a tam se upírat na vrchní část monitoru. Také výběr myši a klávesnice by měl brát v potaz potřeby Vašich rukou. Ergonomičnost obojího se vyplatí –
předcházíte tak totiž možným problémům s bolestmi šlach a kloubů v zápěstí v důsledku utiskování nervových drah nebo natahování šlach a vazů nepřirozeným pohybem.
Možnou úlevu přinášejí například gelové podložky, primární je ale vždy úprava správného postavení ruky. Všimněte si, jak zápěstí vypadá bez zátěže, tedy mimo práci u
počítače. Jak je dlaň otočená a jaký úhel přirozeně svírá se zbytkem paže. To je poloha, které bychom se měli snažit přibližovat i v případě práce s myší a klávesnicí.
V kuchyni nebo za pultem
Ergonomie v kuchyni nebo při práci vestoje u pultu se vyznačuje dvěma základními pravidly – správně nastavená výška pracovní kuchyňské desky či pultu a racionální
rozložení kuchyňského nebo jiného zařízení tak, aby jednotlivé úkony byly pohybově co nejúspornější. Ani nad kuchyňskou linkou, ani nad dřezem, ani nad pultem bychom se neměli hrbit,
zvláště nevhodné je prohnutí v oblasti bederní páteře. Pracovní deska by tak měla být ve výšce 5–10 cm pod úrovní ohnuté paže.
Při fyzicky náročné práci, ale třeba i při práci na zahradě
Používáme-li nástroje a nářadí, pak by takové pomůcky měly být navrhovány s ohledem na ergonomické potřeby. V češtině krásně říkáme „padlo mi to do ruky“.
Nicméně s ergonomií se pojí i další požadavky, např. na pohybové stereotypy při zdvihání těžkých břemen. Měli bychom používat celé tělo, případně svaly,
které jsou na zátěž stavěné, nikoliv svaly páteře. Základní zásadou při zdvihání těžkého předmětu ze země je tedy to, že se k němu neohýbáme ani neskláníme, ale podřepneme.
Při zvedání se snažíme udržet záda, krk i hlavu svisle. Zátěž tak zvedáme nikoliv pouhým zapojením svalů podél páteře, při čemž riskujeme například problémy s ploténkami, ale zapojením svalů nohou a hýždí.